Punctajul Subiectului:
  • 0 Vot(uri) - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CristiIntrebari frecvente despre rulote
#1
Am sa fac pe cat se poate un astfel de topic, astept intrebarile voastre prin mesaj privat si am sa incerc sa va raspuns la ce pot si ma pricep. 

Cum se caleaza rulota?
Pentru a-i functiona frigiderul si, bineinteles, pentru un confort sporit, trebuie sa asezam rulota cat mai plan cu putinta. Reglarea fata-spate o faceti din roata de ghidaj, cand va convine inclinatia coborati calele din spate ale rulotei, pentru a rigidiza pozitia, apoi pe cele din fata pentru a finaliza. Reglarea stanga dreapta va recomand sa o faceti cat mai bine din rotirea rulotei sau amplasamentul pe o zona plana, e foarte greu sa ridici din cale rulota sa se indrepte stanga-dreapta! Daca nu aveti talpice la cale sau chiar daca aveti dar pamantul este moale in locul unde doriti sa coborati calele, va recomand folosirea unor scanduri de lemn, pentru o distribuirea greutatii pe o suprafata mai mare. 

Cum leg rulota de masina?
In cazul in care esti singurul barbat din zona si vrei sa legi rulota, procedura de aducere a cuplei pe carlig poate fi una destul de dificila. Dar nu si atunci cand, citind aceste randuri, faci ceea ce trebuie! Asadar, trebuie sa aduci masina spre rulota cat mai aproape cu putinta iar cuiul trebuie sa fie langa, in lateralul cuplei, nu in fata ei. Rulota se misca mult mai usor stanga-dreapta decat fata-spate. 

Trag de manerele rulotei?
In nici un caz. Nu stiu la ce sunt folosite, dar in nici un caz nu recomand tragerea rulotei sau incercarea mai brutala de manevrare a rulotei cu ajutorul acestor manere. Poate sunt folosite sa te tii de rulota ca sa nu cazi.

Bun, atunci de ce trag/imping rulota?
Tragi rulota de roata de ghidaj, de acolo o si misti foarte usor imprimandu-i directia dorita. La o adica, acolo e si frana de mana, care poate sa te ajute in situatii extreme! Incearca sa impingi rulota de marginile sale, nu de geamuri, nu de mijlocul panourilor. Rulota n-ar trebui sa fie manevrata prea mult cu mana. Ma refer aici in special la rulotele trecute de prima tinerete. Si de-a 2-a. Sau mai mult!

Cum e cu solutiile de toaleta, unde pun ce pun?
Simplu: ROZ sus, ALBASTRU jos!

Cum montez cortul, cu ce incep?
Cortul se monteaza foarte simplu daca incepi cu ce trebuie si daca iti arata cineva cum se monteaza. Mai simplu, daca ti-l monteaza cineva. Dar nu mereu suntem norocosi, asa ca trebuie sa invatam sa-l montam si singuri. Prima data se baga pe sina "capacul" cortului, partea cea mai mare si cea mai grea. Pentru a ajuta alunecarea exista in comert destule substante pe baza de vaselina siliconica (LIDL, Dedeman, etc...)  sub forma de spray. Dati pe lungimea sinei o pulverizare din loc in loc, si va aluneca mult mai usor. Dupa ce ati reusit (de obicei in doua persoane se face asta, una aranjeaza la intrare, una trage foaia de cort) sa bagati foaia pe toata sina, reglati-o sa fie in ambele capete la fel de lunga, centrati-o pe jumatatea rulotei. Se incepe cu primul bat, care este cel de la jumatate pamant-foaie, se ridica astfel foaia la jumatate, o persoana tine de bat si alta pune batul corespondent rulota-jumatate foaie. Se alege apoi o parte, stanga sau dreapta, se ridica foaia cu un bat pamant-foaie, se pune batul corespondent rulota-lateral foaie dupa care se leaga betele intre ele cu o traversa bat-bat. Se continua cu partea ramasa, se pun peretii si se intind betele cat mai puternic cu putinta. Daca aveti si alte accesorii la cort, gasiti singuri momentul de amplasare, nu toate corturile sunt la fel!

Friderul, de ce are 3 cai? 12V 220V si Gaz? La ce imi trebuie atatea?
O luam pe rand, incepem cu 220V ca e mai comuna. La 220V folosim frigiderul cand mergem in camping si nu vrem sa consumam gazul. Unele frigidere au un randament mai mare pe gaz decat pe curent, de aceea, daca e cazul, chiar daca ajungeti in camping cu 220V, dati drumul la frigider pe gaz, iar cand se raceste mutati pe 220V, oprind gazul. Pe gaz se foloseste in off-camping, sau in campingurile unde datorita numarului mare de clienti nu au 220V (au mai putin), sau unde curentul nu e chiar OK. Pentru a functiona bine, frigiderul trebuie sa fie alimentat cu gaz care sa treaca printr-un regulator de preiune conform cu frigiderul (presiunea) si trebuie ca rulota sa fie dreapta. Pe 12V frigiderul functioneaza, sau este facut sa functioneze in timp ce va deplasati intre locatii. Nu va recomand, din mai multe motive, sa faceti acest lucru, cei care o fac, o fac pe propria lor raspundere, si sufera consecinte!

Sa merg cu mancarea in frigider?
NU! Din experientele altor rulotisti va recomand sa duceti mancarea in lazi frigorifice in portbagajul masinii sau in rulota. Sticlele cu lichide sau mancarea in masa mare (o bucata de carne de 2Kg spre exemplu) pot destabiliza frigiderul, il pot scoate din surupurile sau niturile prinse, conform primului principiu a lui Newton. 

Car apa dupa mine?
Daca te duci off-camping, fa-ti un traseu, cu cat ansamblul e mai usor, cu atat e mai bine. Daca spre finalul calatoriei tale ai o benzinarie in cale, acolo poti umple bidoanele cu apa. De asemenea, majoritatea oamenilor te lasa (pentru o mica atentie sau chiar si gratuit) sa incarci bidonul/bidoanele cu apa de la ei din curte. Mai ales ca poti, cu aceasta ocazie sa infiripi legaturi de prietenie, idile, poate si un loc de alimentare cu produse traditionale: carne, oua, branza, etc...

Ce fac cu gunoiul?
Sub principiul gunoi e cel care lasa, nu ce lasa, va recomand ca atunci cand plecati din locatie sa lasati la fel de curat ca atunci cand ati venit. Daca nu si mai curat. Pentru asta aveti nevoie sa luati cu voi saci mari de gunoi, rezistenti, exista in comert, de cei care sunt facut din folie groasa, nu ceva subtire. Cand plecati, aruncati toate resturile si pungile cu gunoi in acest sac, sigur pana acasa gasiti un tomberon de gunoi pe marginea drumului unde sa puteti sa-l lasati. Stiu, poate de acolo nu-l va ridica nimeni, dar asta nu putem noi sa o schimbam. Alta chestie referitoare la gunoi, acesta atrage animale. Va recomand ca seara sa nu lasati in cort gunoi ci sa-l duceti la tomberon daca e cazul sau sa-l puneti in sacul mare de gunoi, acesta putand sa-l atarnati intr-un copac, intr-o zona mai putin accesibila. E posibil a 2-a zi sa aveti surprize din cele mai neplacute, gunoi insirat pe o suprafata destul de mare, de aceea e bine sa aveti si niste manusi la voi, cine stie...

Cum dau cu spatele cu rulota?
Cand ai atasata o rulota sau o remorca, la mersul cu spatele aceasta se va curba invers fata de masina. Asfel, daca vrei ca rulota sa o ia in stanga, trebuie ca masina sa faca dreapta (cu spatele) si invers. Regula de pentru a merge drept cu spatele este: apare rulota in oglinda laterala dreapta, dai dreapta de volan, apare in oglinda din stanga, dai stanga, pana dispare. Asa mergi drept, cu spatele! Aici un video exemplificativ

Cat de sigura e butelia/soba?
Si eu am fost reticent in a folosi soba pe butelie, cu 2 copii si o sotie in rulota, riscurile sunt mari. In timp insa am realizat ca nu e nici un pericol, soba are un mecanism de protectie (termocupla) care inchide automat gazul atunci cand nu mai exista flacara. Este un sistem care nu are cum sa se strice, pentru ca aceasta termocupla cand se strica NU MAI LASA GAZUL SA INTRE. Nu invers. Oricum, pentru evitarea riscurilor va recomand achizitionarea de detectoare CO2 si de CO.
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
[-] Pentru aceasta postare, Cristi a primit Like de la 5 utilizatori
  • Cornel Pușcașu, George, Gogonea Razvan, Marius Rotaru, Tiberiu Cristian
Raspuns
#2
Buna seara. Nu stiu daca am postat unde trebuie de aceea îmi cer scuze anticipat daca greșesc. Am o dilemă la care nu reușesc sa găsesc răspuns indiferent cat am căutat. Sau poate nu am căutat unde trebuie. O rulota cu MMA de peste 750 kg poate fi tractata de un auto al cărui conducător are doar categoria "B" ? Legea zice ca nu , dar am auzit mai multe variante , așa ca rog pe cine știe exact( nu din auzite) sa îmi răspundă. Mulțumesc anticipat

Trimis de pe al meu X2_Soul_Style_Plus folosind Tapatalk
Raspuns
#3
Unde zice legea ca NU?
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
Raspuns
#4
Sistemul de alimentare al frigiderului cu 12v este special gandit pentru folosire in timpul mersului. Legaturile facute in mufa trebuie obligatoriu sa fie prin releu de protectie cu actionare de pe contact. Adica in momentul in care opresti motorul releul inchide alimentarea cu 12v pentru frigider, sa nu ai surpriza ca nu mai poti porni dupa 2-3 ore .
Nu este adevarat ca afecteaza sau nu ar trebui sa afecteze alternatorul ,masinii. Cine a gandit sistemul a luat in calcul si acest aspect cu alternatorul.
Eu folosesc un frigider portabil de multa vreme si in timpul mersului este alimentat direct de la bateria masinii. Este legat cu clesti direct pe borne si am eliminat priza pentru bricheta care nu prea rezista la acel consum.In momentul opririi iau jos clestele de pe borna + si nu mai am probleme. Daca stau maxim o ora pot sa il las sa functioneze linistit nu descarca bateria.
Fac drumuri lungi si pana acum am schimbat carbunii la alternator dupa 300 000 km.
telefon 0756840837
mario_rr@yahoo.com

Raspuns
#5
(10-15-2017, 11:37 AM)Cristi A scris: Unde zice legea ca NU?
Uite aici: Categoria B
1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;


Trimis de pe al meu X2_Soul_Style_Plus folosind Tapatalk
Raspuns
#6
Gresit. Cauta legea si citeaz-o complet.
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
Raspuns
#7
(Ultima modificare: 10-15-2017, 04:20 PM de catre: neluspritz.) -->
Mai exact la punctul 2 care se contrazice cu punctul 3. Punctul 3 îți da voie ,punctul 2 nu .

Trimis de pe al meu X2_Soul_Style_Plus folosind Tapatalk

Este luat cu copy-paste din lege . Eu nu am probleme ,am toate categoriile dar îmi place in timpul liber sa mai caut prin legi, si așa am ajuns aici

Trimis de pe al meu X2_Soul_Style_Plus folosind Tapatalk
Raspuns
#8
CATEGORIA B:
- autovehiculele a cãror masã totalã maximã autorizatã nu depãseste 3.500 kg si al cãror numãr de locuri pe scaune, în afara locului conducãtorului, nu este mai mare de 8;
- ansamblul de vehicule format dintr-un autovehicul din categoria B si o remorcã în cazul în care masa totalã maximã autorizatã a ansamblului nu depãseste 3.500 kg, iar masa totalã maximã autorizatã a remorcii nu depãseste masa proprie a autovehiculului trãgãtor;
- triciclurile sau cvadriciclurile având masa proprie peste 550 kg;

Dacă ar fi 750 de kg nici un rulotist  din ce stiu eu nu ar mai conduce ansamblul. Nu sunt acum pe calculator,  sa caut bine legea. Este vorba despre remorcă cu dispozitiv de franare. Si fara dispozitiv de franare.
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
Raspuns
#9
(10-15-2017, 04:28 PM)Cristi A scris: CATEGORIA B:
- autovehiculele a cãror masã totalã maximã autorizatã nu depãseste 3.500 kg si al cãror numãr de locuri pe scaune, în afara locului conducãtorului, nu este mai mare de 8;
- ansamblul de vehicule format dintr-un autovehicul din categoria B si o remorcã în cazul în care masa totalã maximã autorizatã a ansamblului nu depãseste 3.500 kg, iar masa totalã maximã autorizatã a remorcii nu depãseste masa proprie a autovehiculului trãgãtor;
- triciclurile sau cvadriciclurile având masa proprie peste 550 kg;

Dacă ar fi 750 de kg nici un rulotist  din ce stiu eu nu ar mai conduce ansamblul. Nu sunt acum pe calculator,  sa caut bine legea. Este vorba despre remorcă cu dispozitiv de franare. Si fara dispozitiv de franare.
Aici îmi permit sa te contrazic puțin. Așa era odată , pe vremea noatra. A fost eliminat din lege acel paragraf cu dispozitiv propriu de frânare sau nu. Acum se refera strict la Masa Maxima Autorizata. Si așa e si normal , așa e peste tot in UE. Asta încercam sa mă lămuresc si poate alții chiar căuta așa ceva( ți-am spus eu nu am nevoie). Din cauza asta e bine sa mai căutăm din când in când in noile legii. O zi buna in continuare s

Trimis de pe al meu X2_Soul_Style_Plus folosind Tapatalk
Raspuns
#10
Păi in acest caz, majoritatea rulotistilor ar conduce ilegal. Si politia ne-ar opri cu siguranta.
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
Raspuns


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)