Punctajul Subiectului:
  • 0 Vot(uri) - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CristiDespre lazile frigorifice pentru camping si rulote, principii de functionare
#1
[Imagine: e4LneAXl.png]

Pe piata exista mai multe tipuri de lazi frigorifice, acestea ajuta la mentinerea alimentelor la o temperatura optima. Dupa tipul lazilor, le putem organiza in trei feluri, lazile pasive, Peltier, cu gaz si in ultimul rand, lazile frigorifice cu compresor. Le voi descrie mai jos, in ordinea pretului.

  1. Lazile frigorifice pasive.
    Sunt destul de permisive la bani diferenta fiind facuta de marime si gradul de izolare. Pretul poate incepe de la aproximativ 40-50RON. Rezervele de gheata, pinguinii, sunt metoda lor de racire. Ca si eficienta energetica, sunt destul de eficiente atat timp cat nu se umbla prea des la ele. Alimentele dinauntru pot rezista cu brio 24-48 de ore, depinde de cat de perisabile sunt. Puteti sa va constuiti o lada frigorifica si singuri, din cutii mai mari sau mai mici de polistiren, care ar trebui protejate pe exetrior cu un invelist mai tare.
    PRO: Pret, eficienta sporita la costuri mici
    CONTRA: Nu congeleaza, nu raceste suficent, nu tine mai mult de 48 de ore (cu exceptii!)
     

  2. Lazile frigorifice Peltier.
    Dispozitivul Peltier este compus din doua placi, sa le zicem placa de rece si placa de cald. Cand se alimenteaza la 12V, placa de rece incepe sa se raceasca, iar cea de cald sa se incalzeasca, la o temperatura care nu depaseste (in functie de placa Peltier) o diferenta de 15-20 de grade intre cele doua. Mai exact, daca cea care incalzeste ajunge la 30 de grade, cea care raceste ajunge la 10 grade! Cu cat pe placa care se incalzeste o ajutam sa se raceasca mai mult, cu atat placa ce raceste va deveni mai rece. Daca reusim sa aducem placa care incalzeste la 0 grade, cea care raceste va avea... -20 de grade!
    Asta a fost o scurta introducere a acestui sistem, ca sa intelegeti de ce scrie pe descrierea lor "mai putin cu 15 grade fata de mediul ambiant". Tinand cont ca noi folosim aceste lazi vara, atunci cand afara sunt 40 de grade, iar lada noastra sta in locuri poate si mai calduroase uneori, gradul ei de eficienta este destul de scazut. Iarna insa este SUPER Smile. Apoi pot spune ca aceasta lada este un energofag excelent, placa Peltier mancand amperi pe paine din baterie 24/7, indiferent de momentul zilei sau de temeratura interioara. Daca doriti sa o folositi off-camping, mai bine NU! Alt aspect al acestei lazi ar fi faptul ca strange foarte mult condens inauntru (apa pe fundul lazii), ceea ce nu este foarte igienic pentru alimentele din lada. In ultimul rand, pretul unei placi Peltier mai de calitate este destul de mare, 100 RON, la care adaugam ventilatorul (sau ventilatoarele), lada propriu-zisa, cablurile, mufa, etc... ajungem la un pret de achizitie poate de 3-5 ori mai mare decat o lada pasiva. Iar ca eficienta, pot spune din experienta ca este mai putin eficienta decat o lada pasiva!
    PRO: Poate fi folosita pentru a pastra alimentele si bautura la temperaturi optime pentru consumare, utile cand avem retea electrica.
    CONTRA: Consum mare, pret mare, condens mult
     

  3. Lazile frigorifice cu gaz. (pe 3 cai, gaz, 12V, 220V)
    Aceste lazi frigorifice functioneaza precum frigiderul de la rulota. Avantajul este ca sunt destul de ieftine (~100 Euro la mana a 2-a), nu ocupa spatiu in rulota, pentru ca le tinem afara, aduc mancarea sau bautura la o temperatura foarte buna, functioneaza pe 3 cai: gaz, 12V si 220V dar nu putem pune la socoteala pe 12V, pentru ca se consuma foarte mult curent. Daca suntem in camping, cu curent, o folosim la 220V, daca suntem off-camping, pe gaz. Nu sunt atat de influentate de temperatura ambientala precum lazile Peltier, dar nu pot raci foarte repede, foarte mult, mai ales daca se umbla la ele foarte des. Dezavantajul acestor lazi este ca sunt mari, grele.
    PRO: Racesc bine, relativ ieftine, bune pentru off-camping
    CONTRA: Grele, mari, se "armeaza" la temperatura ceva mai greut.
     

  4. Lazile frigorifice cu cumpresor.
    Acestea sunt cele mai eficiente lazi, functioneaza precum frigiderul de acasa, pot raci repede, pot raci in orice conditii, nefiind influentate de temperatura de afara, pot congela sau mentine congelate pana la temperaturi mici (-18 grade sau si mai putin). Dezavantajul acestor lazi o constituie pretul, destul de mare, un produs nou fiind in jur de 800 EURO, unul la mana a 2-a, pe la jumate! Consuma putin curent in momentul in care au ajuns la temperatura dorita, pot spune ca pe mine, la o mica proba, o astfel de lada a functionat la temperatura de 5 grade aproximativ 3 zile (dupa care am oprit-o caci a trebuit sa plec) pe o baterie de 100Ah, si nu a intrat in protectie baterie (12V+).
    PRO: Consum mic, racesc bine, congeleaza.
    CONTRA: Pretul
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
[-] Pentru aceasta postare, Cristi a primit Like de la 4 utilizatori
  • Dovleac Florin, Florin Smolnicki, Marius Rotaru, szakacs mihaly
Raspuns
#2
(Ultima modificare: 08-31-2022, 03:16 PM de catre: Florin Smolnicki.) -->
În prezent, prețul acestor lăzi frigorifice cu compresor a săzut mult sub jumătatea celor de sh, de la momentul când tu scriai despre aceste tipuri de dispozitive în 2016.
Cu aproximativ 300 de euro îți cumperi o astfel de jucărie nouă sau aproape nouă. Sh se găsesc la jumătate din prețul celor noi, dacă te uiți bine, cauți și nu te grăbești. Zic, în general.

Eu am, din această vară, o ladă frigorifică aproape nouă și sunt foarte mulțumit de ea. Singurul inconvenient la ea este faptul că trebuie să o așez „perfect” la orizontală. 
Răcește până la două grade +. Eu zic că e destul de bine. Cel mai bine funcționeaă pe 220 și apoi pe gaz.
Poate vor fi unii care mă vor contrazice, dar mie mi se pare că cel mai bine funcționează la 220, apoi pe gaz. În 24 de ore consumă 1 KW.
Când funcționează pe gaz, partea din spate se încălzește puțin din cauza hornului.
Aș vrea să îi montez un ventilator sau două, ca și la frigiderul rulotei. Ea are un ventilator, dar acesta funcționează numai când o folosesc la 12 V.
Funcționează și la 12 V, foarte, foarte bine! 
Eu sunt nemaipomenit de încântat de ultima variantă, cea pe 12 V.
Am tot testat lada frigorifică, toată vara.
Pe 12 V am observat că răcește foarte repede, surprinzător de repede.
Am totuși o singură nelămurire: plusul, piciorușul/ fișa care vine în fundul prizei de brichetă, se încălzește cam tare. 
Ce mă sfătuiți să fac? Chiar am nevoie de răspunsurile voastre.
La anul, intenționez să o folosesc ziua pe 12 V iar noaptea pe gaz. 
Dacă ar fi după mine, aș vrea să o folosesc tot timpul pe 12 V


@Cristi, când te întorci de la Bratislava, să ne mai povestești despre experiența ta cu lada frigorifică pe compresor.

Iată ce și-a luat un prieten și coleg rulotist neamț:



(https://www.kuehlboxtests.de/kuehlbox-te...s-icecube/)

Jucăria am văzut-o în vară, live, la Costinești.

Într-adevăr, în afară de preț, totul este extraordinar! 

Cei care aveți lăzi frigorifice, poate ne mai împărtășiți din experiența voastră.
Raspuns
#3
Florin, ai dreptate, lazile cu compresor s-au ieftinit foarte mult. Gasesti aici multe modele la preturi imbatabile: https://eur.vevor.com/refrigeration-ice-...nt-c_10563

Avantajul unei lazi cu compresor, asa cum am mai zis, este faptul ca nu depinde de temperatura de afara. Degeaba lada mea cu gaz face cu 18 sau 20 sau 25 de grade mai putin decat temperatura de afara, daca eu sunt la mare, la caldura (acolo unde de fapt ai nevoie cel mai mult de alimente si bauturi reci) daca nu reusesti sa racesti la 5 grade, caci afara sunt 38. Eu folosesc lada cu compresor pentru bauturi, pentru bere in special. O iau cu mine in putine cazuri, de obicei cand stau mai mult de 3-4 zile intr-un loc cald. Pot spune ca am berea rece in cateva zeci de minute, indiferent de temperatura de afara si de temperatura berilor. 

Daca ai o lada cu gaz (ca si in cazul frigiderului rulotei) si bagi berea luata din magazin si tinuta in masina 2 ore in cald si umpli lada cu 20 de beri, acestea vor fi reci dupa 2 zile, daca nu umbli la ea.
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
[-] Pentru aceasta postare, Cristi a primit Likeuri de la 1 utilizator
  • Florin Smolnicki
Raspuns
#4
Lăzile cu compresor au, în primul rând, marele/ imensul avantaj că nu trebuie să fie puse perfect la poloboc.
Pe mine chiar mă enervează chestia asta cu polobocul!
Marele minus nu este (actualmente) prețul, ci faptul că nu au sistemul de gaz. În aceste condiții și din această cauză, cam ești dependent de curentul pe care îl produce instalația fotovoltaică a rulotei.... ziua. Noaptea, pur și simplu o închizi. Deși am înteles că, odată răcită, nu mai consumă.
Avantajul este că nu depinzi de butelie și trebuie să o tot încarci, să o manipulezi. O întreagă aventură.
@Cristi, foarte bun link-ul cu aceste lăzi!!! Mulțumim!
De aici ți-ai luat și tu lada cu compresor?
Dacă da, cât durează livrarea în România și cât costă transportul?
Raspuns
#5
Florin, eu am lada de foarte mult timp, nu am luat-o de aici. Vad ca nu prea mai sunt lazi pe stoc, probabil ca a venit toamna si nu mai e cerere, dar am luat de pe acel site vreo 3 lazi pentru prieteni si transportul a durat cateva zile. Despre pretul transportului, scrie cand faci comanda.
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
[-] Pentru aceasta postare, Cristi a primit Likeuri de la 1 utilizator
  • Florin Smolnicki
Raspuns
#6
(Ultima modificare: 09-10-2022, 05:14 PM de catre: SERGHEIDIN.) -->
Ca fost posesor de frigider pe 3 cai,lada frigorifica cu compresor  la 12 v cc si 220 v ac ...frigider la 220 v ac (si minibar de 50 l  si frigider serios de 100l (actual) cred ca pot sa fac ceva comparatii.
  In concluzie - frigiderele pe 3 cai sunt  inutile daca nu SUNT NOI.Vechi,sunt generatoare de caldura si in rest ...iti ,,racoreste, berea si atat.
-lazile pe compresor la 12 v cc  sunt ideale ca temperatura de lucru,consum..randament DAR au capacitate mica .
  Frigiderele de la 80...100 l in sus cu  compresor la 12 v cc sau chiar 220 v ac  sunt idealul.
    Imi sustin afirmatiile prin prisma faptului ca ,le-am incercat pe toate si mai nou am ajuns sa inteleg mult mai bine principiul de functionare si dedesubturile  frigotehniei dupa ce am facut o scoala de calificare ca frigotehnist si am inceput sa repar si sa  modific frigidere.Eu recomand o lada la 12 v ..pana in 300 euro .Cu un panou de 100 w si o baterie de 100A ...nu ai nici un stres nici daca stai 3 zile la umbra .Eu ,din motive doar de mine stiute folosesc in autorulota un frigider de 90 l la 220 v prin invertor !?
Serghei
Sector 3,Bucuresti
tel 0788344586
[-] Pentru aceasta postare, SERGHEIDIN a primit Like de la 2 utilizatori
  • Cristi, Florin Smolnicki
Raspuns
#7
(09-10-2022, 12:45 PM)SERGHEIDIN A scris:   In concluzie - frigiderele pe 3 cai sunt  inutile daca nu SUNT NOI.Vechi,sunt generatoare de caldura si in rest ...
Am aici nevoie de câteva explicații.
Frigiderul meu din rulotă funcționează extraordinar!!! Este din 2003, odată cu rulota.
I-am pus în spate două ventilatoare mari și răcește în jumătate de oră de la punerea în funcțiune. Congelatorul îngheață beton. Tot în jumătate de oră.



-lazile pe compresor la 12 v cc  sunt ideale ca temperatura de lucru,consum..randament DAR au capacitate mica .
Există de vânzare lăzi de 50 de litri. Mi se par foarte mari și foarte eficiente.

  Frigiderele de la 80...100 l in sus cu  compresor la 12 v cc sau chiar 220 v ac  sunt idealul.
Există frigidere cu compresor la 12 V? Chiar nu știam.

 Eu recomand o lada la 12 v ..pana in 300 euro .Cu un panou de 100 w si o baterie de 100A ...
Exact așa am eu: baterie de 100 A, dar normală, de mașină. Panoul e tot de 100 W. Sunt tare mulțumit, nu am avut niciodată probleme.


Întrebarea mea, în calitate de nou proprietar de ladă frigorifică pe trei căi, ar fi:

Cum se explică faptul că frigiderul din rulotă (cu absorbție, pe trei căi) răcește și îngheață în jumătate de oră, iar lăzii frigorifice îi trebuie ore bune ca să răcească? Recunosc, am umplut-o prima dată până la refuz, eram la mare și erau niște călduri foarte mari.
Raspuns
#8
Florin,uite aici un model de frigider 12v :https://utb-shop.ro/Frigider-pentru-rulo...zlt4Y1ED4A
Telefon : 0741015477
Email : cprohome@yahoo.com
[-] Pentru aceasta postare, Ciprian Rosca a primit Like de la 2 utilizatori
  • Florin Smolnicki, SERGHEIDIN
Raspuns
#9
Florin, ti-ai raspuns singur la intrebare. Si frigiderului rulotei ii trebuie timp mult sa raceasca daca il umpli cu alimente calde si afara e cald.
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
Raspuns
#10
(Ultima modificare: 09-21-2022, 05:42 PM de catre: SERGHEIDIN.) -->
Florin,frigiderul tau din rulota nu cred ca tine 7 grade (la mine la pranz,in soare imi facea maxim 15 grade)  in conditiile unor temperaturi exterioare  de peste 30 grade  (si interioare tot cam pe acolo).Mai povestim de cat de rau se incalzeste blatul de la bucatarie sau chiuveta ?!! Cumpara un frigider de 90 l ,cumpara un compresor la 12 v  de pe amazon si ia legatura cu un frigotehnist.In max 2 ore pleci cu el acasa .Sau mai bine,baga un ochi la link-ul pus de Ciprian.La 1600 lei este super ok.Mai ales ca are condensatorul cu racire fortata  si astea sunt ok.Dar...daca tie iti plac astea pe gaz ,este ok.
Serghei
Sector 3,Bucuresti
tel 0788344586
[-] Pentru aceasta postare, SERGHEIDIN a primit Likeuri de la 1 utilizator
  • Florin Smolnicki
Raspuns


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 3 Vizitator(i)