Doresc să montez - la sugestiile,
insistențele tatălui meu - două diode, marcate cu roșu în imagine.
Vă rog să-mi răspundeți la întrebarea din imagine.
Mulțumesc!
bilder kostenlos
Salut Florin,
Din cate stiu eu panourile solare au deja o dioda, deci dioda din schema este nenecesara.
La fel redresorul are dida de asemenea, deci dioda din schema la fel nenecesara.
Dar eu as avea o problema cu toata solutia
In fine nu sunt electrician practicant dar la teorie ma mai pricep asa un pic
Sa vedem daca sunt oameni cu mai multe cunostinte si au o alta parere sau sunt de acord cu parerea mea.
Zi usoara.
Redresorul îl conectezi direct la acumulator.
Teoretic, poți conecta diodele așa cum zici tu, dar în afară de faptul că nu are rost, trebuie să fi sigur că redresorul respectiv scoate tensiune stabilizată foarte bine.
Pentru că sunt multe redresoare la care nu există stabilizarea tensiunii, aceasta făcându-se de acumulator.
Dar regulatorul de panou solar nu-i conceput să lucreze cu surse nestabilizate și pulsatorii.
În plus, fiecare diodă reduce tensiunea cu 0,6V, deci redresorul tău care livrează normal 13,8V va livra 13,6 prin introducerea diodei în circuit.
De reținut: nu conecta redresorul la regulator fără acumulator.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Chestia cu diodele este pentru siguranta. Deci se poate lega dioda pe iesirea plus de la redresor sau transformatorul rulotei sa impiedice intrarea curentului.Nu stiu cum sta treaba cu panoul daca are sau nu dioda de protectie, dar daca nu are la fel se poate monta dioda de protectie pe plus.
1) Panoul fotovotaic ar trebui să aibă o diodă (verifici în cutiuta de pe spate, de unde pleacă cablurile), iar redresorul are în mod sigur punte redresoare, deci ambele sunt separate (protejate).
Dacă vrei mai multă siguranță, ai grijă la alegerea diodelor. Trebuie să suporte curentul maxim generat de panou(ri), respectiv de redresor. Altfel se încălzesc sau chiar se ard.
2) Regulatorul suportă (pe intrarea de la panou) curentul nefiltrat de la redresor, nu e cazul să-ți faci probleme.
Sursa pentru rulote nu permite intoarcerea curentului in ea si nu este protejata. Are un pin unde poti intra cu 12v de pe baterie sau panou unde are protectie. Daca nu respecti poti sa o arzi.
(02-18-2017, 04:04 PM)staminatorus A scris: [ -> ]În plus, fiecare diodă reduce tensiunea cu 0,6V, deci redresorul tău care livrează normal 13,8V va livra 13,6 prin introducerea diodei în circuit.
De fapt, din 13.8 V obtii 13.1 - 13.2 V .
Daca cumva ai 13.4 V maxim, vei obtine 12.7 - 12.8 V.
Daca nu e dioda Tunnel sau Shottky sau mai stiu eu ce specialitate cu prag de tensiune mai scazut.
Tot mai bine decat sa dai o carca de bani pe o sursa noua. In urma cu ceva timp si eu am prajit o sursa in comutare cu un plus (redresor) atasat in circuit si de atunci m-am invatat minte. Dupa ce am schimbat sursa am constatat ca exista pin special pe unde intra 12v de pe baterie in sursa si acela este protejat culmea tot cu dioda.
(02-19-2017, 10:33 PM)e-1 A scris: [ -> ]2) Regulatorul suportă (pe intrarea de la panou) curentul nefiltrat de la redresor, nu e cazul să-ți faci probleme.
Dar e ok sa legi panoul la redresor si impreuna sa plece regulator, ca in schema lui Florin ?
Intreb ca sa ma luminez, poate imi pun si eu un panou intr-o zi cu soare.
Am explicat mai sus ca cele doua (redresorul si panoul fotovoltaic) sunt separate prin diode. Curentul de la fiecare merge intr-un singur sens, doar catre regulator. Imagineaza-ti dioda ca o supapa de sens pe un furtun de apa. Permite trecerea curentului intr-un singur sens.
(02-20-2017, 09:24 AM)Mario A scris: [ -> ]Tot mai bine decat sa dai o carca de bani pe o sursa noua. In urma cu ceva timp si eu am prajit o sursa in comutare cu un plus (redresor) atasat in circuit si de atunci m-am invatat minte. Dupa ce am schimbat sursa am constatat ca exista pin special pe unde intra 12v de pe baterie in sursa si acela este protejat culmea tot cu dioda.
Sursa in comuta
tie cred ca s-a prajit pentru ca era subdimensionata fata de capacitatea acumulatorului sau a consumatorilor.