Gurmand fiind (eu),
va provoc sa impartasiti retetele voastre favorite, de preferat executabile la rulota (dar nu numai), si in special cele care au o nota personala.
Si voi incepe eu cu una, nu neaparat pt rulota, dar inventie proprie de mai putin de o saptamana, pe care inca n-am brevetat-o la OSIM, dar sunt de acord sa o urmati.
Alio olio e peperoncini.
Se fierb 1/2 paste spaghetti nr 5 b arilla si se scurg in apa rece
Se pune in tigaie dupa placere ulei masine sare piper si de incalzeste tare.
Se taie felii mici ardei rosu galben verde
Se da la o frigere rapidă in ulei, impreuna cu usturoiul (de care uitasem inainte de editare multumesc pentru aducere aminte)
Se amesteca cu pastele
Se lasa 5 minute sa se aseze gustul.
Se serveste cu vin alb sec si parmeggiano Reggio mult.
Contrar opiniilor nu su se supracondimenteaza, daca va place un gust simpu si autentic. Se poate varia cu putin ardei iute, dar putin.
Send form Samsung using Tapatalk.
Ciorba de vin
sau, mai precis,
Ciorba de curcan cu vin si pulpa de curcan la cuptor.
Trebuie sa precizez ca au avut un succes mai mult decat remarcabil !
Considerent general:
- retetele care nu contin vin (macar un pahar pentru executant), nu exista
Deci:
Duminica trecuta, intr-o prelungita dispozitie bahica si dupa declaratia ferma in fata prietenilor cum ca voi executa o ciorba, am asteptat sa-mi adoarma familionul (si mai ales cainele, ca sa nu ma 'nervez si sa-l scap in ciorba) si m-am apucat de treaba.
Dupa ce am deschis frigiderul, am adunat ingredientele disponibile, fara mult discernamant
Disponibil:
- Riesling de Jidvei, 2 sticle (folosit una si jumate pt ciorba, restul in interes personal)
- pulpa de curcan, cu os, congelata (de mine, ca a fost proastapa)
- un piept de pui tip Hormonel Antibiotic, bine dopat, din comertul socialist
- legume: 4 morcovi, 2 ceape , juma' de telina, o albitura, o mana de fasole verde congelata, o ceasca de orez
- cativa catei de usturoi
- bors, cca 1.5 litri (am crezut ca cei 0.5 lipsa ma vor drege)
- 2 linguri de ulei de masline
- 4 oo (oua de taran, de fapt)
- condimente sau asimilabile: Vegeta, cimbru. rozmarin, piper, sare
- patrunjel proaspat
- oala "minune" (pt profani, oala cu presiune) si vas de Jena
Executie:
1. Ciorba
- pulpa de curcan cu cca o sticla si jumate de vin, o lingura de Vegeta, cimbru si o lingura de ulei, la fiert 20 de minute in oala minune (adica, 20" dupa ce a inceput sa fasaie)
- scos pulpa si un polonic de vin fiert
- adaugat cca 2 litri de apa si restul de chestii maruntite cum a dat D-zeu (ceapa, morcov, telina, albitura si piept pui) si fiert inca 15 min la presiune (deci, 15" dupa ce a reinceput sa sfaraie)
- scos capacul, adaugat borsul incalzit, fasolea si orezul,
- scos 2 polonice zeama si puse la racit
- ouale batute cu sare si amestecate cu zeama scoasa si racita, apoi inglobate in ciorba
- dupa cca 15 minute de la adaugarea orezului, oprit focul si pus patrunjelul
Rezultat beton.
2. Curcanul la cuptor
- carnea rezultata, unsa cu ulei, rozmarin, cimbru, sare, piper pusa in vasul de Jena impreuna cu polonicul de vin fiert oprit de la ciorba, la 200 de grade
- frecvent stropita cu sosul din vas si dupa 30 min intoarsa
- dupa 15 minute acoperita si stins cuptorul
Au mancat ai mei de s-au spart.
Iar mie mi-a trebuit apoape o saptamana ca sa reconstitui cum am facut...
Reteta proprie, inventie nebrevetata, denumita in cinstea unui vechi prieten, participant la faurirea ei acum vreo 20 de ani:
a la Marian
Este
extrem de simpla, economica, rapida si deosebit de gustoasa, mai ales
cu cartofi prajiti.
Necesar:
- carne de porc (bucata din poza merge la 2 adulti + un copil)
- pasta de tomate (sau similar)
- mustar
- apa si un praf de sare
Preparare:
- carnea taiata bucatele se pune la rumenit in tigaia de teflon / ceramica / fonta (fara ulei)
- OPTIONAL cand este aproape rumenita se pune putina sare
- se amesteca 3 linguri de bulion cu 4 de mustar si se adauga apa pana la cca 1/2 litru (culoarea sa iasa ca in poza, ca sa fie usor picanta)
- cand carnea e rumenita, se toarna amestecul de mustar si bulion, se acopera ai se lasa la fiert 15-20 min, amestecand de cateva ori mai ales cand se ingroasa sosul.
Si gata !
Nu uitati paharul de vin necesar pt inspiratie !
Coane...asta ultima reteta o voi incerca la Seimeni,in weekendul asta.Desigur cu udatura de rigoare.
Multumesc.
Sper sa-ti placa.
Sa stii ca si ciorba aia cu riesling e beton
George, de cate ori citesc aici imi ploua in gura. Trebuie cumva sa ne intalnim sa testez pe viu.....
nu de alta dar pozele sunt reusite
Da,trebuie testat bucatarul.Gasim noi un bax de riesling.
Meritul e numai si numai al telefonului, ca face poze frumoase
Eventual si al sotiei, ca spala vasele dupa mine.
Si ca sa incepem bine dimineata, revin mintenas cu niste poze.
O alta reteta rapida incepe cam asa:
1. Cand vii spre casa,
iti amintesti ca ai frigiderul gol sau ca nu mai vrei fasolea de ieri;
2. Opresti la minimarketul de la colt si
iei o punga de scoici congelate
3. Cand intri in casa, te speli pe maini la bucatarie si
scoti scoicile intr-o farfurie la dezghetat
4. Cate vreme ele se dezgheata cuminti (au incept deja, venind de la colt), ai timp sa:
-
bei un pahar de cabernet
- faci un pipi
- te descalti, te dezbraci de hainele de oras
- iti pui sortul de chef, la misto
- faci restul de pregatiri care se vor observa mai jos
Postez aceasta reteta (care de aici incolo devine clasica si banala) intru cinstirea lui Doru Negru, carelea nu manaca scoici decat daca le-a vazut cu ochii lui ca se hranesc natural, ca sunt sanatoase si au o buna conditie fizica.