02-11-2016, 08:11 PM
Stimați colegi, pentru că mi-am dorit foarte mult să am televizor cu programe „faine” și de desene animate pt copii la rulotă – nemțești, franțuzești, doresc să vă împărtășesc din experiența mea. Cred că au trecut deja 3-4 luni de când stau nopțile pe internet și citesc despre televiziunea la rulotă.
Scriu acest topic, cu toate întrebările posibile pentru ca acei colegi care vor să-și pună televiziune la rulotă să aibă într-un timp foarte scurt perspectiva asupra acestui subiect. Nu am pretenția că stăpânesc în mod absolut acest subiect. Am studiat această temă mult, exact cum am făcut și înainte de a cumpăra panoul fotovoltaic. Sunt sigur că pentru mulți dintre colegii mei acest subiect este unul deja cunoscut.
Atenție!!!! Cine este isteț, își poate cumpăra televizorul și recieverul atât pe 12 V, cât și pe 220V. Sună bine ceea ce scriu, nu-i așa? Astfel, puteți folosi întregul ansamblu atât acasă – tot timpul anului, cât și la rulotă (pontul cel MARE: la rulotă nu aveți nevoie de inverter)! Scriu acest topic, cu toate întrebările posibile pentru ca acei colegi care vor să-și pună televiziune la rulotă să aibă într-un timp foarte scurt perspectiva asupra acestui subiect. Nu am pretenția că stăpânesc în mod absolut acest subiect. Am studiat această temă mult, exact cum am făcut și înainte de a cumpăra panoul fotovoltaic. Sunt sigur că pentru mulți dintre colegii mei acest subiect este unul deja cunoscut.
Dacă aveți panou fotovoltaic puteți merge fără probleme să stați off-camping. Sunteți, și din acest punct de vedere, independenți. Din nou sună bine ceea ce vă spun, nu-i așa?
La acest subiect eu văd două mari teme de discuție:
I. Ce echipament aleg să folosesc la rulotă și
II. În funcție de echipamentul folosit (aici se poate restrânge discuția în funcție de diametrul antenei), ce firmă aleg să-mi ofere serviciul de televiziune prin satelit?
I. Ce echipament folosesc la rulotă?
Pentru a avea televiziune la rulotă este nevoie de următoarele dispozitive:
- Antenă de aproximativ 80 cm diametru, (cu cât mai mare în diametru, cu atât mai bine). În mod normal, ideal pentru mine și pentru orice rulotist, ar fi o antenă mică, de 38-40 cm diametru pusă de către fabricant într-o „valiză” dedicată. DAR, am înțeles că pe timp de ploaie, exact atunci când te retragi obligatoriu la/în rulotă, tocmai atunci respectiva antenă nu mai are semnal. Nu am o astfel de antenă (și-mi pare foarte rău), las aici loc de discuții și întrebări, rog și invit colegii care au astfel de antene să-și împărtășească experiența cu astfel de antene.]
- LNB-ul. Am înțeles din ceea ce am citit și din ceea ce mi-au mai explicat colegii că un LNB bun, scump poate compensa (oare?) un diametru mai mic al antenei. Și aici invit colegii să-și expună punctele de vedere.
- Recieverul și cartela. La acest capitol, ceea ce este de avut în vedere, este compatibilitatea sau împerecherea, potrivirea cartelei cu tipul de reciever folosit, în funcție bineînțeles de firma care oferă serviciile de televiziune. Sunt mai multe astfel de sisteme, cartele etc.
- Trepiedul, cablul, busola, satfinderul, polobocul.
Să discutăm pe rând.
II.Ce firmă aleg să-mi ofere serviciul de televiziune prin satelit?
Aici vă expun din nou pura mea așa-zisă experiență și înțelegere, urmare a „cercetărilor” mele intense pe internet.
Acasă voi folosi o antenă de 90 cm, fixată de casă, cu 4 LNB – uri, la rulotă una de 80 de cm cu un LNB.
Aștept păreri, întrebări, explicații, răspunsuri, critici, totul.
- Trepiedul este bine să fie pliabil (ocupă puțin loc în rulotă), din aluminiu (ca să fie cât mai ușor), și să aibă deschiderea între picioare (vă rog să nu râdeți de exprimarea mea...) cât mai mare (pentru a fi cât mai stabil). Astfel de trepiede se pot cumpăra, de exemplu, de la magazinele de muzică pentru că sunt folosite pentru a susține și fixa boxele care sunt destul de grele.
- Cablul – colegii spun că trebuie să fie de maxim 20 de metri lungime și de calitate foarte bună.
- Busolă, satfinder, poloboc – sunt obiecte care vă ajută să vă orientați, să aliniați și să găsiți mai repede satelitul/emițătorul.
II.Ce firmă aleg să-mi ofere serviciul de televiziune prin satelit?
Aici vă expun din nou pura mea așa-zisă experiență și înțelegere, urmare a „cercetărilor” mele intense pe internet.
- Firmele de televiziune (Orange-ul chiar și pt internet) prin satelit ar fi: Digi, Orange, Telekom, Focus Sat, Free Sat. Unele sunt foarte scumpe, altele mai ieftine.
- Dacă aveți un reciever luat „la liber” (necodat) și nu de la firmele mai sus amintite, am înțeles că mai puteți prinde și alte programe „free”. Aici mă refer, din ceea ce știu eu, la Free Sat. Dacă greșesc, rog colegii să intervină, să mă corecteze și, – mai ales ceea ce e foarte important – să dea detalii și explicații.
Acasă voi folosi o antenă de 90 cm, fixată de casă, cu 4 LNB – uri, la rulotă una de 80 de cm cu un LNB.
Aștept păreri, întrebări, explicații, răspunsuri, critici, totul.