Punctajul Subiectului:
  • 1 Vot(uri) - 3 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Florin SmolnickiRulota, satelitul, televizorul și firmele de televiziune
#1
Stimați colegi, pentru că mi-am dorit foarte mult să am televizor cu programe „faine” și de desene animate pt copii la rulotă – nemțești, franțuzești, doresc să vă împărtășesc din experiența mea. Cred că au trecut deja 3-4 luni de când stau nopțile pe internet și citesc despre televiziunea la rulotă.

Scriu acest topic, cu toate întrebările posibile pentru ca acei colegi care vor să-și pună televiziune la rulotă să aibă într-un timp foarte scurt perspectiva asupra acestui subiect. Nu am pretenția că stăpânesc în mod absolut acest subiect. Am studiat această temă mult, exact cum am făcut și înainte de a cumpăra panoul fotovoltaic. Sunt sigur că pentru mulți dintre colegii mei acest subiect este unul deja cunoscut.
Atenție!!!! Cine este isteț, își poate cumpăra televizorul și recieverul atât pe 12 V, cât și pe 220V. Sună bine ceea ce scriu, nu-i așa? Astfel, puteți folosi întregul ansamblu atât acasă – tot timpul anului, cât și la rulotă (pontul cel MARE: la rulotă nu aveți nevoie de inverter)!
Dacă aveți panou fotovoltaic puteți merge fără probleme să stați off-camping. Sunteți, și din acest punct de vedere, independenți. Din nou sună bine ceea ce vă spun, nu-i așa?



La acest subiect eu văd două mari teme de discuție:
I.  Ce echipament aleg să folosesc la rulotă și
II. În funcție de echipamentul folosit (aici se poate restrânge discuția în funcție de diametrul antenei), ce firmă aleg să-mi ofere serviciul de televiziune prin satelit?
I. Ce echipament folosesc la rulotă?
Pentru a avea televiziune la rulotă este nevoie de următoarele dispozitive:
  1. Antenă de aproximativ 80 cm diametru, (cu cât mai mare în diametru, cu atât mai bine). În mod normal, ideal pentru mine și pentru orice rulotist, ar fi o antenă mică, de 38-40 cm diametru pusă de către fabricant într-o „valiză” dedicată. DAR, am înțeles că pe timp de ploaie, exact atunci când te retragi obligatoriu la/în rulotă, tocmai atunci respectiva antenă nu mai are semnal. Nu am o astfel de antenă (și-mi pare foarte rău), las aici loc de discuții și întrebări, rog și invit colegii care au astfel de antene să-și împărtășească experiența cu astfel de antene.]
  2. LNB-ul. Am înțeles din ceea ce am citit și din ceea ce mi-au mai explicat colegii că un LNB bun, scump poate compensa (oare?) un diametru mai mic al antenei. Și aici invit colegii să-și expună punctele de vedere.
  3. Recieverul și cartela. La acest capitol, ceea ce este de avut în vedere, este compatibilitatea sau împerecherea, potrivirea cartelei cu tipul de reciever folosit, în funcție bineînțeles de firma care oferă serviciile de televiziune. Sunt mai multe astfel de sisteme, cartele etc.
  4. Trepiedul, cablul, busola, satfinderul, polobocul.
Să discutăm pe rând.
  • Trepiedul este bine să fie pliabil (ocupă puțin loc în rulotă), din aluminiu (ca să fie cât mai ușor), și să aibă deschiderea între picioare (vă rog să nu râdeți de exprimarea mea...) cât mai mare (pentru a fi cât mai stabil). Astfel de trepiede se pot cumpăra, de exemplu, de la magazinele de muzică pentru că sunt folosite pentru a susține și fixa boxele care sunt destul de grele.
  • Cablul – colegii spun că trebuie să fie de maxim 20 de metri lungime și de calitate foarte bună.
  • Busolă, satfinder, poloboc – sunt obiecte care vă ajută să vă orientați, să aliniați și să găsiți mai repede satelitul/emițătorul.

II.Ce firmă aleg să-mi ofere serviciul de televiziune prin satelit?

Aici vă expun din nou pura mea așa-zisă experiență și înțelegere, urmare a „cercetărilor” mele intense pe internet.
  1. Firmele de televiziune (Orange-ul chiar și pt internet) prin satelit ar fi: Digi, Orange, Telekom, Focus Sat, Free Sat. Unele sunt foarte scumpe, altele mai ieftine.
  2. Dacă aveți un reciever luat „la liber” (necodat) și nu de la firmele mai sus amintite, am înțeles că mai puteți prinde și alte programe „free”. Aici mă refer, din ceea ce știu eu, la Free Sat. Dacă greșesc, rog colegii să intervină, să mă corecteze și, – mai ales ceea ce e foarte important – să dea detalii și explicații.
Dacă îmi permiteți o părere personală, eu am optat, cu mare supărare, pentru Free Sat. De ieftin, e ieftin. Pentru un an plătesc 99 Ron și am 40 de programe românești dar și multe alte programe de televiziuni străine, „la liber”. Am spus cu mare supărare pentru că la Free Sat sunt obligat să folosesc la rulotă o antenă de 80 de cm diametru. Repet: visul meu era o antenă în valiză, de 38-40 cm.
Acasă voi folosi o antenă de 90 cm, fixată de casă, cu 4 LNB – uri, la rulotă una de 80 de cm cu un LNB.
Aștept păreri, întrebări, explicații, răspunsuri, critici, totul.
[-] Pentru aceasta postare, Florin Smolnicki a primit Likeuri de la 1 utilizator
  • Razvan
Raspuns
#2
Florin, in primul rand te felicit pentru topic!

Hai sa iti impartasesc parerile mele referitor la acest subiect, nu sunt cele mai corecte, dar sunt corecte pentru mine!

1. TV-ul sa fie la 220V. Eu folosesc un UPS pe post de invertor, si e nemaipomenit. Ca sa am TV pe 12V e mult mai complicat, mult mai scump, televizorul este un echipament sensibil, 12V trebuie sa fie stabilizati, e mai bine pe 220V. Dar, daca gasesti unul cu transformator 12-14V, cred ca merge. Dar, repet, nu recomand!
2. Gandeste-te la antena ca la o palnie, cu cat gura e mai mare, cu atat absoarbe mai mult semnal. Daca antena e mica, prinzi semnalul mult mai greu, si la calitate mai mica. Posibil pe Free Sat sa nu mearga mai mici de 80cm. Cauta o antena de aluminiu cu click-clack, poate e mai ok, dar e scumpa!
3. Trepiedul - sa ai grija sa fie cat mai drept amplasat, conteaza foarte mult!!!
4. Satfinder - nu-ti trebuie, odata ce stii sa orientezi, te descurci mai bine fara!
5. Cablul de 30 de metri, mai mult nu, de calitate mufat corespunzator!
6. Focus are cel mai bun semnal, se poate prinde cu cea mai mica antena - aceasta este alegerea mea!
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
[-] Pentru aceasta postare, Cristi a primit Like de la 2 utilizatori
  • Florin Smolnicki, Razvan
Raspuns
#3
(Ultima modificare: 02-11-2016, 08:35 PM de catre: barsan.doru.) -->
Foarte detaliat explicat. Eu folosesc la rulota o antena de 40 cm la valiza, un trepied de aluminiu de la un aparat foto pe care l-am adaptat. Un receiver Amiko Microhd si un monitor pe post de TV. Monitorul este la 220v dar are un consum de 20W. Findca monitorul nu are difuzoare am doua boxe de PC cu alimentare USB. Nu am avut parte de ploaie sa vad daca functioneaza sistemul. Cert e ca la malul marii am ancorat trepiedul mai bine decat cortul....
Sa nu uit.... Focus Sat ca si provider

Trimis de pe al meu SM-G903F folosind Tapatalk

dorubarsan@yahoo.com
[-] Pentru aceasta postare, barsan.doru a primit Likeuri de la 1 utilizator
  • Razvan
Raspuns
#4
Eu folosesc o antena satelit automata Megasat Campingman Automatic Satellite Dish  cu sapte sateliti prestabiliti.Consum 5w cand cauta satelitul si 2w in functiune.Cautarea unui satelit dureaza cam 90 secunde.Receiverul este Megasat Receivers HD 410CI,la 12V,prevazut cu modul CI unde introduc cartela de Focus.Consum 1W.
Dezavantajul cu acest sistem este ca directia pe care este Thorul sa fie libera.Daca directia pe Thor este obstructionata dau pe Eutelsat 16A,asta-i spre est.
Telefon : 0741015477
Email : cprohome@yahoo.com
Raspuns
#5
Vă mai supun atenției două aspecte. Nu doresc să contrazic pe nimeni.
1. Consumul televizorului acasă, pe 220 V.
2. Consumul televizorului la rulotă. 
Sunt curios ce păreri veți avea în urma expunerii mele.

1. Consumul pe 220 V. Am un TV Orion pe 12 și 220 V, l-am cumpărat acum 2 săptămâni. Ce am pățit într-o zi?
Noul TV este folosit la bucătărie, într-o priză comună, dublă cu un fierbător de apă care trage din rețea 2 kwh. Într-o zi soția mea deschisese televizorul și a pus la înfierbântat 1,7 l de apă în fierbător. La un moment dat s-a oprit brusc televizorul și nu a mai pornit. L-a repornit soția, după ce au fiert cei 1,7 l de apă. Explicații? 

2. Consumul televizorului pe 12 V. La rulotă am instalat, după cum știți, între panou și baterie (bateria este una normală, cu acid, de mașină, 85 Ah), un controller de 20 A. La controller-ul meu am avantajul că pot seta atât tensiunea de încărcare, cât și tensiunea la care bateria să nu mai alimenteze  consumatorii.  Tensiunea de încărcare este setată la 12, 8 V iar cea de întrerupere a consumatorilor la 11, 7 V. Vă este clar, nici nu trebuie să vă mai spun, că la mine, toți consumatorii trec prin controller. Astfel am o plajă de câțiva volți pe care se mișcă toți consumatorii. E un fel de protecție, dacă vreți. Ce părere aveți, nu este bine, ca idee?

Întrebările mele, continuare: 
1. La ce tensiune maximă să setez controllerul pt încărcarea bateriei? 12, 8 e bine să rămână?
2. La ce tensiune minimă din baterie este bine să decupleze controllerul toți consumatorii? 11, 7 V e bine?
3. În aceste condiții - având consumatorii trecuți prin controller - am vreo protecție la televizor când sunt la rulotă?

Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
Raspuns
#6
Încărcarea se face la 14.4V
E bine să nu scada sub 11.9V
Munca ne fură timpul, banii ne fură mintea...
[-] Pentru aceasta postare, e-1 a primit Likeuri de la 1 utilizator
  • Florin Smolnicki
Raspuns
#7
Florin, televizorul consuma la fel, ca e alimentat de la 12V sau de la 220V.

Televizorul tau, si nu numai, are o protectie, care atunci cand intra, blocheza alimentarea cu energie electrica. Trebuie sa iasa din protectie, dar asta se face mai incet, dupa ceva timp, sau doar la scoaterea din priza si asteptarea eliberarii curentului din condensatori. Eu asa pateam la calculatoare, la traznete sau la pene electrice, nu mai porneau. Ca sa porneasca le scoteam din priza, si faceam masa pe bornele de la sursa, cu degetul, pentru a elibera energia.

Asa cum zice @e-1, bateria se incarca de la 14.4V, insa iti trebuie un voltmetru pentru a vedea exact ce face controllerul tau! Ce inseamna 12.8V. Sunt mai multe tensiuni ce pot fi masurate, si spuse de controller, in gol, in sarcina, in incarcare... daca controllerul tau masoara in incarcare, nu prea e bine, daca o masoara in gol, aia ar trebui sa fie undeva la 13-13.6, depinde de baterie. Iar daca o masoara in sarcina, atunci e bine!

E bine ce ai facut cu legarea prin controller, pentru ca nu ai consumatori mari, ai grija sa nu bagi invertorul pe controller, ca patesti ce-a patit colegu' Eugen!
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
[-] Pentru aceasta postare, Cristi a primit Likeuri de la 1 utilizator
  • Florin Smolnicki
Raspuns
#8
Onorabili colegi,

Vă anunț cu bucurie că luni vine băiatul (e un tip de încredere) care se ocupă cu televiziunea prin satelit și-mi montează toată instalația la casă și pentru rulotă. Puteam opta între Focus Sat și Free Sat. Am optat pentru Free Sat. Aici singurul dezavantaj pentru mine este că Free Sat-ul necesită o antenă cu un diametru minim de 80 cm. Serviciile de la Free Sat costă 99 ron pe an, am 40 de posturi. Pentru mine e suficient.

Am acasă o antenă veche de la Romtelecom, de 80 cm. Această antenă o voi folosi la rulotă. Am și demontat-o de la colțul casei. Luni voi învăța cum să o orientez și să o folosesc la rulotă. 
Pentru acasă voi monta o antenă cu 3-4 LNB-uri - pentru mai mulți sateliți, la o antenă de 90 cm diametru. Antena de acasă rămâne fixă. Restul echipamentului va pendula între rulotă și acasă. Vi se pare o idee bună? Băiatul respectiv e foarte de treabă și va face totul cum doresc eu. Aveți idei, e bine ce fac?
După cum știți, am deja televizor pe 12 și 220 V. Recieverul va fi tot pe 12 și 220 V (merge pe vreo 3 sisteme: Conax, Viasat și încă unul - nu mai știu denumirea)


La ce aspecte trebuie să mai fiu atent?

AȘTEPT SFATURI. VĂ ROG SĂ - MI DAȚI SFATURI. LA CE SĂ FIU ATENT? CE SĂ CER CONCRET? Am împrumutat bani ca să rezolv cu televiziunea și acasă, și la rulotă. De aceea vreau să iasă treaba bună.

Vă mulțumesc sincer pentru sfaturi și le aștept cu nerăbdare.
Raspuns
#9
Roaga-l sa te invete pana poti tu sa o orientezi singur, dupa busola. El va avea niste echipamente profesionale, pe care tu nu le ai, fii foarte atent, afla de la el: azimut, elevatie, satelit, program cu putere mare specific satelitului.

Daca ii ceri asta, o sa reusesti!

Cu busola, pe SUD, te uiti cam cum e antena pusa, asa o sa trebuiasca sa faci si tu!
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
[-] Pentru aceasta postare, Cristi a primit Likeuri de la 1 utilizator
  • Florin Smolnicki
Raspuns
#10
Adică, să înțeleg că Free Sat e ok? 
E bine acasă cu 3-4 LNB - uri?
Cu antene mai mici nu prind Free Sat?
Raspuns


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 4 Vizitator(i)
STS Service