Punctajul Subiectului:
  • 0 Vot(uri) - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CristiDespre lazile frigorifice pentru camping si rulote, principii de functionare
#1
[Imagine: e4LneAXl.png]

Pe piata exista mai multe tipuri de lazi frigorifice, acestea ajuta la mentinerea alimentelor la o temperatura optima. Dupa tipul lazilor, le putem organiza in trei feluri, lazile pasive, Peltier, cu gaz si in ultimul rand, lazile frigorifice cu compresor. Le voi descrie mai jos, in ordinea pretului.

  1. Lazile frigorifice pasive.
    Sunt destul de permisive la bani diferenta fiind facuta de marime si gradul de izolare. Pretul poate incepe de la aproximativ 40-50RON. Rezervele de gheata, pinguinii, sunt metoda lor de racire. Ca si eficienta energetica, sunt destul de eficiente atat timp cat nu se umbla prea des la ele. Alimentele dinauntru pot rezista cu brio 24-48 de ore, depinde de cat de perisabile sunt. Puteti sa va constuiti o lada frigorifica si singuri, din cutii mai mari sau mai mici de polistiren, care ar trebui protejate pe exetrior cu un invelist mai tare.
    PRO: Pret, eficienta sporita la costuri mici
    CONTRA: Nu congeleaza, nu raceste suficent, nu tine mai mult de 48 de ore (cu exceptii!)
     

  2. Lazile frigorifice Peltier.
    Dispozitivul Peltier este compus din doua placi, sa le zicem placa de rece si placa de cald. Cand se alimenteaza la 12V, placa de rece incepe sa se raceasca, iar cea de cald sa se incalzeasca, la o temperatura care nu depaseste (in functie de placa Peltier) o diferenta de 15-20 de grade intre cele doua. Mai exact, daca cea care incalzeste ajunge la 30 de grade, cea care raceste ajunge la 10 grade! Cu cat pe placa care se incalzeste o ajutam sa se raceasca mai mult, cu atat placa ce raceste va deveni mai rece. Daca reusim sa aducem placa care incalzeste la 0 grade, cea care raceste va avea... -20 de grade!
    Asta a fost o scurta introducere a acestui sistem, ca sa intelegeti de ce scrie pe descrierea lor "mai putin cu 15 grade fata de mediul ambiant". Tinand cont ca noi folosim aceste lazi vara, atunci cand afara sunt 40 de grade, iar lada noastra sta in locuri poate si mai calduroase uneori, gradul ei de eficienta este destul de scazut. Iarna insa este SUPER Smile. Apoi pot spune ca aceasta lada este un energofag excelent, placa Peltier mancand amperi pe paine din baterie 24/7, indiferent de momentul zilei sau de temeratura interioara. Daca doriti sa o folositi off-camping, mai bine NU! Alt aspect al acestei lazi ar fi faptul ca strange foarte mult condens inauntru (apa pe fundul lazii), ceea ce nu este foarte igienic pentru alimentele din lada. In ultimul rand, pretul unei placi Peltier mai de calitate este destul de mare, 100 RON, la care adaugam ventilatorul (sau ventilatoarele), lada propriu-zisa, cablurile, mufa, etc... ajungem la un pret de achizitie poate de 3-5 ori mai mare decat o lada pasiva. Iar ca eficienta, pot spune din experienta ca este mai putin eficienta decat o lada pasiva!
    PRO: Poate fi folosita pentru a pastra alimentele si bautura la temperaturi optime pentru consumare, utile cand avem retea electrica.
    CONTRA: Consum mare, pret mare, condens mult
     

  3. Lazile frigorifice cu gaz. (pe 3 cai, gaz, 12V, 220V)
    Aceste lazi frigorifice functioneaza precum frigiderul de la rulota. Avantajul este ca sunt destul de ieftine (~100 Euro la mana a 2-a), nu ocupa spatiu in rulota, pentru ca le tinem afara, aduc mancarea sau bautura la o temperatura foarte buna, functioneaza pe 3 cai: gaz, 12V si 220V dar nu putem pune la socoteala pe 12V, pentru ca se consuma foarte mult curent. Daca suntem in camping, cu curent, o folosim la 220V, daca suntem off-camping, pe gaz. Nu sunt atat de influentate de temperatura ambientala precum lazile Peltier, dar nu pot raci foarte repede, foarte mult, mai ales daca se umbla la ele foarte des. Dezavantajul acestor lazi este ca sunt mari, grele.
    PRO: Racesc bine, relativ ieftine, bune pentru off-camping
    CONTRA: Grele, mari, se "armeaza" la temperatura ceva mai greut.
     

  4. Lazile frigorifice cu cumpresor.
    Acestea sunt cele mai eficiente lazi, functioneaza precum frigiderul de acasa, pot raci repede, pot raci in orice conditii, nefiind influentate de temperatura de afara, pot congela sau mentine congelate pana la temperaturi mici (-18 grade sau si mai putin). Dezavantajul acestor lazi o constituie pretul, destul de mare, un produs nou fiind in jur de 800 EURO, unul la mana a 2-a, pe la jumate! Consuma putin curent in momentul in care au ajuns la temperatura dorita, pot spune ca pe mine, la o mica proba, o astfel de lada a functionat la temperatura de 5 grade aproximativ 3 zile (dupa care am oprit-o caci a trebuit sa plec) pe o baterie de 100Ah, si nu a intrat in protectie baterie (12V+).
    PRO: Consum mic, racesc bine, congeleaza.
    CONTRA: Pretul
Homo homini lupus
--------------------------------------
Incercati sa ma sunati, daca nu raspund, imi verific mailul cel putin de 3 ori pe zi: oneminute[pe]gmail[punct]com

Bere
[-] Pentru aceasta postare, Cristi a primit Like de la 4 utilizatori
  • Dovleac Florin, Florin Smolnicki, Marius Rotaru, szakacs mihaly
Raspuns


Răspunsuri în acest subiect
Despre lazile frigorifice pentru camping si rulote, principii de functionare - de Cristi - 01-28-2016, 09:38 AM

Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 3 Vizitator(i)
STS Service